ADELENE SE BUTTERNUTSOP
3 uie
2 knoffelhuisies
Bietjie olie (ek gebruik net olyfolie)
4 groot butternuts – hoe meer oranjekleur hoe beter
Vars roosmaryn (rosemary)
500 ml room
Kap die uie en knoffel en braai in die olie
Kap die butternuts in blokkies en gooi by. Voeg roosmaryn na smaak by en roer (ek sit sommer die hele takkie in en dan haal ek die stingel uit nadat dit gaar is en voor ek dit in die blender sit.
Vul met water totdat dit net toe is daarmee
Kook dit
Sodra gaar gekook, haal die roosmaryntakkie/s uit (ek gebruik net vars) en blend die sop (fyn)
Gooi terug in pot en wag tot moet bedien. Maak warm. Sout en peper na smaak (as nie soet genoeg, kan jy teelepeltjie suiker bygooi).
Gooi room by en roer (PASOP as jy dit weer warm maak, spat dit omtrent! Sit die deksel op)
ASPERSIESOP
1 Blikkie aspersies (in 1.5cm stukkies gesny)
150g spek
1 Medium gekapte ui
1 Pakkie cream vegetable sop
400ml koue melk
250ml vars room
Sout en gemaalde swartpeper
10ml Country garlic en herb (Robertsons) of mixed herbs
1 Koppie gerasperde kaas
2 Eetlepels margarien
Olyfolie
Braai uie en spek in olyfolie en margarien. Gooi aspersies by en braai vir so 4 minute. Meng veg sop met koue melk en speserye. Voeg by en bring tot kookpunt. Voeg room by en bring tot kookpunt. Voeg laaste gerasperde kaas by en laat insmelt. Bedien warm.
SAMPIOENSOP
60 ml botter
45 ml meel
500 ml hoenderaftreksel
250 ml melk
250 g sampioene, in dun skywe gesny
30 ml vars gekapte pietersielie
die sap van 1 suurlemoen
125 ml room
sout en varsgemaalde swartpeper
Smelt die botter en roer die meel by. Roer aanhoudend vir 3 minute oor die hitte.
Voeg die hoenderaftreksel by en meng goed. Bring dit tot kookpunt, terwyl jy aanhoudend roer.
Voeg die melk, sampioene, pietersielie en suurlemoensap by. Laat dit kook vir 5 minute.
Roer die room by en geur dit na smaak.
Dié sop kan warm of koud bedien word.
KOUE TAMATIESOP
2 koppies room
1 teelepel suurlemoensap
¼ teelepel peper
½ koppie uiegras- roomkaas
1 blik tamatiesop
bietjie gerasperde uie
1 t sout
Klits alles saam – verkoel voor bedien.
Genoeg vir 4-6 persone
TAMATIE SOP
1 groot ui, gekap
15 ml botter
15 ml kookolie
2 x 410g blikke geskilde tamaties
600 ml hoender of groente aftreksel
5 ml droë origanum
2,5 ml fyn komyn
15 ml suiker
sout en varsgemaalde swartpeper
gekapte vars grasuie
Braai die ui in die botter en kookolie. Sny die tamaties in skywe en voeg saam met hulle sap by. Voeg die res van die bestanddele by en prut 15 minute lank. Verpulp die sop in `n voedsel verwerker en verdun met nog aftreksel of water indien dit te dik is. Garneer met die gekapte grasuie en sit dadelik voor met vars brood.
ERTJIESOP
15 ml botter
2 uie fyngekap
1 liter hoenderaftreksel aangemaakmet 2 blokkies ekstrakblokkies
1 blaarslaai gesnipper
500gr bevrore ertjies
Sout en peper
250ml room
Verhit botter en braai uie tot sag,
Voeg jou ekstrak by en bring tot kookpunt
Voeg blaarslaai en ertjies by en prut vinning vir 5 minute tot sag.
Geur met sout en peper
Verpulp in voedselverwerker en voeg room by.
Bedien warm of koud.
KORSLOSE SPINASIE QUICHE
Neem 2 pakke bevrore of vars gekapte spinasie (1 bossie) en ontdooi. As rou is, kap fyn.
Klits 4 eiers
Voeg by:
2 koppies lae vet Griekse jogurt,
1 teelepel sout,
1 teelepel knoffel poeier
½ teelepel swartpeper.
Roer in 1 ½ koppies gerasperde chedder kaas, en die spinasie, Gooi mengsel in bak en gooi frimmel fetakaas oor
Vooraf verhit oond by 180 grade C en bak vir 30-35 minute tot gestol en effens opgepof. Toets met ‘n tandestokkie of gaar is.
KAASWORTELS
Saam met volkoringbrood en ʼn groot bak mengelslaai is dié wortelgebak ʼn gesonde vegetariese ete.
Bestanddele:
250 g geelwortels, in ringe gesny
250 g aartappels
25 g (30 ml) botter of margarien
2 ml sout
1 ml peper
5 ml bakpoeier
300 ml melk
100 g (250 ml) gerasperde cheddarkaas
2 eiers
Metode:
Voorverhit die oond tot 180°C (350°F). Smeer ʼn oondvaste bak van 13 x 23 x 5 cm.
Kook die wortels tot sag en dreineer. Kook die aartappels tot gaar en dreineer.
Voeg die helfte van die botter of margarien en die sout en peper by die wortels en meng.
Voeg die res by die aartappels, druk fyn en roer die bakpoeier en 50 ml van die melk by.
Skep die helfte van die aartappels in die bak, dan die helfte van die wortels en strooi die helfte van die kaas bo-oor. Herhaal die lae.
Klits die eiers en die res van die melk saam en giet bo-oor.
Bak 40 minute lank. Sit dadelik voor.
LENSIEBOBOTIE
150 g bruin lensies
400 ml kookwater
1 groente-ekstrakblokkie
10 ml olyfolie
1 ui, gekap
1 wortel, gerasper
2 selderystingels, in skyfies gesny
2 knoffelhuisies, gekneus
10 ml kerriepoeier
5 ml borrie
2 ml fyn gemmer
2 snye volgraanbrood, korsies af
4 suurlemoenblare
1 Piesang en 1 eetlepel Xantham gum poeier
250 ml Klapper melk
Maak die lensies gaar volgens aanwysings op die verpakking. Sit die ekstrakblokkie halfpad deur die kookproses by. Verhit olyfolie in ´n kastrol en braai die uie tot sag en deurskynend. Voeg nou die wortel en seldery by en roerbraai. Voeg die knoffel, kerrie, borrie en gemmer by en braai vir nog ´n minuut. Voeg die lensies nou by en meng. Week die brood in Klappermelk. Druk die oortollige melk uit, maar moet dit nie weggooi nie. Krummel die brood by die lensies en meng. Geur met sout en swartpeper. Skep die mengsel in ´n kasserol. Versap die oortollige melk, Piesang en Xantham gum saam en giet oor die lensies. Druk suurlemoenblare in die mengsel en bak teen 180ºC vir 25 minute.
Bedien saam met groenslaai.
VLEISLOSE FRIKKADELLE
125 ml gerasperde kaas
500 ml oats
1 groot tamatie – gekap
2 eiers – geklits
groot aartappel – gerasper
5 ml suiker
1 groot wortel – fyn gerasper
5 ml BBQ spice
1 groot ui fyn – gekap
5 ml bakpoeier
peper
Maak balletjies en braai weerskante in warm olie.
Pak in braaipan en maak een pakkies beesstertsop aan met 500 ml koue water en gooi oor frikadelle.
Kook tot gaar.
VEGETARIAN BOBOTIE
1 medium butternut (+- 1 kg), peeled and cut into very small, 1cm x 1cm blocks
2 onions, finely chopped
4 t (20 ml) masala Spice
2 T (30 ml) canola oil
1 x 200 g Ina Paarman’s Tikka Curry Coat & Cook Sauce
1 x 400 g tin lentils, drained
Topping:
1 cup (250 ml) sour cream, buttermilk or plain yoghurt
1 t (5 ml) masala Spice
1 large egg or two smaller eggs
6 bay leaves or lemon leaves
Preheat oven to 180C.
Saute the butternut, onions and Masala Spice in the oil for 3 minutes. Add half of the Tikka Sauce, cover with a lid and simmer slowly for 15-20 minutes until butternut is soft. Add lentils and rest of the Tikka Sauce. Mix.
Spoon mixture into a 29cm x 20cm ovenproof dish and level. Beat together all topping ingredients and pour evenly over bobotie. Float a few bay or lemon leaves on top.
Bake, uncovered, for 30 minutes until the custard topping is firm and golden brown
VEGETARIES GEBAK
25 ml botter
1/ 4 kopkool gekerf
10 groenbone gekerf
1 medium patat in blokkies gesny
1 medium wortel in dun snytjies gesny
1 klein ui gekap
3 ml sout
2 ml gemmer
Peper na smaak
METODE
Braai al die groente in botter tot amper sag. Geur met geurmiddels. Plaas onder in bakskittel. Gooi blik geroomde sampioene of tamatiesop ( 285 ml ) bo-oor. Strooi nou 3 kop ( of minder indien verkies ) grof gerasperde kaas bo-op en geur met 2 ml peper. Bedek met kapokaartappels, strooi kaas en broodkrummels bo-op. Bak 20 min in oond 180 C. Garneer net voor bediening met pietersielie.
GROENTEBRIJANI
Olyfolie ( vir braai )
1 ui, fyngekap
1 pakkie ( 350 g ) brijani-rysmaaltydpak
1/ 2 pakkie ( 500 g ) bevrore blomkool
1 klein pakkie ( 80 g ) jong spinasie
1/ 4 pakkie ( 25 g ) amandelvlokke, gerooste en gereed om op te dien
Vars koljander en ongegeurde joghurt, gereed om op te dien.
Verhit `n bietjie olie in `n kastrol en braai uie tot dit begin verbruin. Voeg rys by en roerbraai vir `n paar sekindes. Meng die sakkie speserye ( uit die pak ) met 3 3/ 5 koppie
( 900 ml ) water en giet oor die rysmengsel. Verhit rys tot dit kook, verminder hitte, bedek en laat vir 35 minute prut. Voeg groente by en kook vir nog 5 – 10 minute, of totdat blomkool gaar is. Maak rys los met `n vurk, en bedien met amandelvlokke, koljander en joghurt.
GROENTEKOEKIES
200 gr stampkoring
500 ml kookwater
1 klein eiervrug
2 middelslag tamaties
1 ui
2 knoffelhuisies
1 wortel
125 ml water
5 ml sout
1 ml peper
5 ml balsemkruid
70 gr koekmeelblom
1 eier
50 ml kookolie
METODE
Meet 200 g ( 1 k ) stampkoring en 500 ml ( 2 k ) kookwater af in `n kastrol. Kook die stampkoring. Kook die stampkoring ongeveer 1 uur lank oor matige hitte totdat dit sag is.
Voeg nog water by indien dit droogkook voordat dit gaar is.
Skil en sny 1 eiervrug en 2 tamaties in blokkies en gooi dit in `n mengbak.
Skil en sny ui en knoffelhuisies fyn en voeg dit by die eiervrugmengsel.
Skil en rasper wortel en voeg dit ook by die eiervrugmengsel. Skep die mengsel in `n pan, voeg 125 ml ( 1/ 2 k ) water daarby en stowe die mengsel op die stoof tot `n sagte moes.
Voeg die moes by die stampkoring, tesame met 5 ml ( 1 t ) sout en 1 ml peper.
Voeg balsemkruid ( basiliekruid ) en koekmeelblom by die stampkoringmengsel. Klits eier baie goed en voeg dit by die mengsel.
Meng goed.
Meet 50 ml ( 4e ) kookolie af in `n pan en verhit oor matige hitte op die stoof.
Skep lepelsvol van die mengsel in die warm kookolie. Bak die groentekoekies tot gaar en bruin aan weerskante.
KERRIE/LENSIE GROENTEGEREG
125g groen of rooi lensies
15ml olie
1 middelslag ui, gekap
2 knoffelhuisies, gekneus
5ml fyngekapte, varsgekapte gemmer
15ml medium sterk kerriepoeier
500ml aftreksel
3 middelslag aartappels, geskil in blokkies gesny
3 middelslag wortel, geskil en gerasper
4 middelslag tamaties, geskil en gekap
5ml suiker
15ml vars gekapte vars tiemie of 5ml droë
sout en peper na smaak
Kook lensies tot sag. Dreineer en hou eenkant.
Verhit olie en soteer ui, knoffel, gemmer, en kerriepoeier vir paar minute tot sag.
Voeg aftreksel en aartappelblokkies by en prut vir 5min. Voeg wortels, tamaties, suiker, tiemie, geurmiddels en lensies by.
Roer aanhoudend en prut vir 10min tot aartappels begin sag word en vloeistof begin afkook. Bedien warm. ( Kan aartappels met pasta vervang). Gebruik as vulsel vir pannekoek of roti’s.
GROENTE ROERBRAAI
40 ml olie
1 groot ui, in ringe gesny
6 na 8 sampioene (net gehalveer)
1 rooi soetrissie, in repe gesny
2 wortels, in repies gesny
3 stingels seldery, in ringe gesny
300g broccoli, in blommetjies gebreek
500ml stampmielies,
gaar 7ml sout
varsgemaalde swartpeper.
Verhit die olie, voeg die groente by en roerbraai die groente moet bros wees. Voeg die stampmielies en geurmiddels by en laat deurwarm word. Lewer 4 porsies
EIERVRUG BRINJAL SOUTTERT
2 – 3 Eiervrug
1 groot ui, gekap
2 x 250 ml kartonnetjies suurroom
l pakkie sampioensop
1 rol skilferkors pasteideeg
Gerasperde cheddarkaas vir bo-op
Skil die eiervrug en sny in skywe.
Pak op skinkbord en sprinkel goed met sout
Laat staan vir ongeveer 30 minute
Was dan die skywe goed onder koue water en maak droog met papierhandoek
Sny skywe in blokkies en braai saam met die gekapte ui
Voer ‘n groot oondskottel uit met kors en
Smeer die eiervrug en uiemengsel bo-oor die kors.
Meng die suurroom met die sampioensop en gooi bo-oor die eiervrugmengsel
Maak toe met gerasperde kaas
Bak teen 180ºC vir 30 minute
GEBAKTE AARTAPPELS MET VEGETARIESE VULSELS
Gebruik groot goeie gehalte aartappels. Skrop en droog aartappels af.
Prik die skil van die aartappels liggies met ‘n vleispen.
Vryf die skil van die aartappels met sonneblom- of olyfolie.
Plaas die aartappels op die rak van ‘n oondbraaipan en bak ongeveer een uur of totdat dit sag is wanneer dit met ‘n metaalvleispen getoets word.
Maak twee diep snye oorkruis bo-op en druk die kante versigtig om die aartappel oop te breek. Skep die vulsel van u keuse bo-oor en bedien dadelik.
Kook indien verkies die aartappels net gaar in soutwater of in jou mikrogolf
Vulsels:
Sampioen, knoffel en pietersielie:
Soteer ‘n paar deurgesnyde sampioenskywe en fyngekapte knoffel in verhitte olyfolie, voeg gekapte vars pietersielie by, geur na smaak met sout en varsgemaalde swartpeper. Plaas vulsel bo-op gebakte aartappel en skep ‘n teelepel suurrom (smetena) bo-oor.
Mieliesalsa:
Dreineer ‘n klein blikkie mieliepitte en voeg ‘n gekapte tamatie, fyngesnyde sprietuie, ‘n halwe brandrissie ontpit en fyngekap en gekapte vars koljander by.
Meng ‘n eetlepel (15 ml) olyfolie en ‘n bietjie suurlemoensap liggies by en skep bo-op gebakte aartappel. (Voeg ‘n knippie suiker by die salsa indien verkies
PIZZAS
1 Pizza kors
Smeer tamatie “pizza of burgersous” oor die kors
Pak op die pizza, peppadews, baba spinasieblare pynappel, sampioene, gekapte uie, rooi, geel, groen peppers, aspersies, gekapte tamaties, olywe, vars kruie bv pietersielie, spruituie, basil, gerasperde chedder of mozarella kaas
SAMPIOEN QUICHE
1 rol blaardeeg (puff pastry)
1 ui, in dun skywe gesny
250 ml cheddar-kaas, gerasper
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
1 pakkie sampioene (of gebruik groot bruin sampioene)
6 eiers
500 ml room
Verhit oond tot 180 °C. Druk blaardeeg in ’n gesmeerde losboom-quiche-pan. Pak uiskywe in quiche-pan en sprinkel kaas bo-oor. Geur met sout en swartpeper. Sny sampioene in dun repies en pak in ’n waaiervorm op kaas en uie. Klits eiers goed en voeg room by. Geur met sout en swartpeper. Giet oor quiche en bak vir sowat 30 minute
ASPERSIE TERT
Gebruik sommer ‘n rol skilferkorsdeeg as basis. Ek maak gewone kaassous (so 2 koppies), gebruik die sous van die blik aspersies en melk. Skei 4 eiers, klits die gele by die witsous en gooi die aspersies en gebraaide spek in. Klop die eierwit styf en vou in. Gooi oor deeg en bak tot goudbruin teen 180 grade.
SPAGHETTI en KAASGEREG
1 pak spaghetti
1 blik geroomde mielies
1 blik geroomde sampioene
Gerasperde kaas
Metode:
Kook spaghetti in soutwater tot sag – dreineer. Skep helfte van spaghetti
in gesmeerde oondbak. Gooi eers die mielies, dan sampioene oor
Skep res van spaghetti bo-oor.
Gooi kaas bo-oor. Vir versiering kan skywe tamatie bo-op gesit word.
Bak vir ongeveer ‘n halfuur in voorverhitte oond van 160 C totdat kaas goudbruin is
Sit voor saam met groen slaai van jou keuse
GEVULDE SAMPIOENE met SPINASIE EN EIERS
4 groot Portobello sampioene
Spinasieblare (vars – effe opgekook) (gevries – ontdooi)
3 eetlepels olyfolie
4 groot eiers
Mozarella kaas
Sout en peper na smaak
Draai die oond tot by grill/rooster
Maak die sampioene skoon en verwyder die stam
Smeer olie aan buite en binnekant van die sampioene en gooi bietjie sout en peper oor
Plaas onder rooster vir so 3 tot 5 minute (oopkant na bo) Haal uit en sit eenkant
Stel die oond af na 175 C
Begin om die sampioene te pak. Sit van die spinasieblare in die sampioen, dan bietjie gerasperde mozzarella kaas, of selfs dun repies gesnyde kaas sal werk. Druk dit stewig vas in die sampioen en maak ‘n bakkie vir die eier. Breek versigtig ‘n eier oop in elke sampioengaatjie
Plaas hulle nou terug in jou oond en bak vir 15 tot 17 minute. Die tyd hang af van hoe gaar jy van jou eier hou.
GEVULDE SAMPIOENE
Groot, swart sampioene
Botter ( 12,5 ml )
125 ml fyngesnyde uie, groen, rooi en geel peppers
100 g gerasperde kaas ( 250 ml )
METODE
Was sampioene goed af, sonder om dit te breek. Sny stengeltjies van sampioene af.
Smeer die botter op die sampioene. Sit bietjie knoffel op dan die uie en peppers. Sit bietjie gerasperde kaas op en bak in die oond tot sag en alles warm en gesmelt is
GEURIGE SAMPIOENBREDIE
750 g verskillende sampioene
1 bossie sprietuie
3 knoffelhuisies
2ml borrie
2ml kaneel
10ml paprika
gerasperde skil en sap van 1 suurlemoen
125 ml lemoensap
250ml ertjies
125ml groenteaftreksel
10 groen olywe
5–10ml mint
Soteer die sampioene. Roer die uie, knoffel, borrie, kaneel en paprika by. Voeg die suurlemoenskil, lemoensap en groenteaftreksel by en prut vir 10 minute. Voeg die ertjies, olywe en suurlemoensap by en prut nog 10 minute. Voeg die mint by net voor opdiening. Sit voor op rys en garneer met suurlemoen
SAMPIOEN-ROERBRAAI
4 uie, in blokkies gesny
2 eetlepels olyfolie
5 huisies knoffel, gekap
1-2 eetlepels vars gemmerwortel
2 murgpampoentjies, in die lengte gesny
1 geel soetrissie
1 rooi soetrissie
250g wit knopiesampioene, in kwarte
½ blokkie groente-ekstrak, verkrummel
75-100ml water
2 eetlepels vars koljander, gekap
2 teelepels mielieblom, gemeng met 2-3 eetlepels water
Roerbraai die uie met ‘n klein bietjie van die olie oor matige hitte vir ‘n kort tydjie. Voeg die helfte van die knoffel en gemmer by, dan die murgpampoentjies en rissies en braai totdat die pampoentjies krakerig, maar sag is. Haal uit die pan. Voeg die oorblywende olie by en roerbraai die sampioene met die orige knoffel en gemmer. Kook vir slegs ‘n paar oomblikke sodat die sampioene nog hard is. Sprinkel die ekstrak by en voeg weer die uie en murgpampoentjies by. oeg geleidelik die water en mielieblompasta by. Kook ‘n paar oomblikke terwyl jy roer totdat die vloeistof begin verdik. Geur die gereg met sojasous en koljander.
Bedien onmiddellik.
KAAS-EN-SAMPIOENGEBAK
12dun snye wit brood, korsies verwyder
45ml botter, gesmelt
625ml Cheddarkaas, gerasper
250g sampioene in skywe gesny
½ groensoetrissie, ontpit en fyngekap
4 groot eiers, geklits
750ml melk
2,5ml paprika
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
1ml gemengde kruie
Smeer ‘n oondvaste bak. Smeer gesmelte botter liggies oor albei kante van elke sny brood. Sny elke sny in die helfte en rangskik die helfte van die brood op die bodem van die bak (in ‘n enkel laag). Sprinkel die helfte van die kaas oor die broodskywe in die bak. Plaas al die sampioenskywe eweredig bo-oor. Herhaal die lae met die oorblywende broodskywe en gerasperde kaas. Sprinkel groensoetrissie bo-oor. Klits eiers en melk saam. Geur met sout, peper en gemengde kruie en paprika. Gooi die eiermengsel oor gereg in bak. Bedek met kleefplastiek en plaas oornag in yskas. Bak in voorverhitte oond teen 180C onbedek vir 35-45min
No comments:
Post a Comment